K objednávce nad 2000 Kč dárek dle výběru až za 199 Kč zdarma!

Jak začít běhat a nevzdát se?

Chcete konečně dělat něco pro své zdraví a rozhodli jste se pro běhání? Super, nic lepšího jste zvolit nemohli. V dnešní době představuje běh pro většinu lidí radost ze života. Běhat se totiž dá všude: na ulici, v parku, v lese, na louce, u vody … Tento pohyb je prospěšný a rozhodně stojí za to mu propadnout. Přepadá-li vás pocit, že by jste měli konečně začít běhat, už nic neodkládejte a jděte do toho! Vždyť skončit můžete kdykoliv. 

Konečně se k běhu rozhoupejte

U každého, kdo s během teprve začíná, to chce z počátku hodně disciplíny, aby se k takovému kroku odhodlal. Je dobré si uvědomit, že pokud to budeme neustále odkládat a na něco se vymlouvat, nikdy nezačneme. Chce se to nevzdat a říci si, jdu do toho naplno a hned!

Patříte-li mezi běžce začátečníky, je dobré brát běh, jako něco, co vám bude dělat radost. Udělejte si z běhu pravidelný rituál

Vyběhněte a nevzdávejte to!

Neustále přemýšlíte nad tím, jestli máte začít běhat dnes, zítra, či za týden? Raději byste to odložili, poněvadž zrovna dnes se na to necítíte? Nemáte dostatek motivace? Pak není nic snazšího, než to vyzkoušet. Sami se přesvědčíte, že běh dodá do vašeho života ten potřebný směr a energii. Už nehledejte žádné výmluvy a jděte do toho naplno! Na začátku bude pro Vás každé vyběhnutí výzvou a dokonalou motivací. Udělejte si běh pestrý a neběhejte pokaždé stejnou trasu.

Sedm důvodů, proč s během začít

  • téměř nic vás to nebude stát
  • zhubnete
  • zlepšíte si svou celkovou i psychickou kondici
  • lépe začnete snášet stresové situace
  • zlepší se vám nálada
  • zkvalitníte si spánek
  • posílíte imunitu a srdce
  • sami si určujete rychlost a jste jen svým pánem

Běžecká obuv je základ

Ve svých botech se musíte cítit dobře. Proto nesmíte podcenit výběr kvalitní obuvi. Žádný kousek sportovního outfitu není pro běžce tak důležitý, jak kvalitní obuv.

Správný běžecký postoj

Nedělejte zbytečné chyby a zkontrolujte si, jak stojíte. Hlava by měla být posazena rovnoměrně a neměla by se vystrkovat dopředu. Dlaně by měly být jemně sevřené, ramena rovná a pánev mírně podsazená. Špičky u nohou by měly směřovat ve směru běhu. A právě v tento okamžik dochází k tomu, že můžete začít pomalu běhat. Nesmíte zapomínat na protažení, jak před samotným během, tak i po jeho skončení.

Běžecký trénink pro začátečníky

Trénink pro běžce začátečníky, by měl být situován do osmi týdnů. V těchto týdnech by jste se postupně měli dostat na 30 minut čistého běhu. Vždy začněte svižnou chůzí, které se bude pohybovat mezi 10 až 30 minutami. V okamžiku, kdy se dostanete do 30ti minutové svižné chůze, můžete pomalu začít přidávat 1 - 2 minutové intervaly běhu, které budete postupně prodlužovat.

Tipy nejen pro běžce začátečníky

1. Mezi jednotlivými tréninky si nechte i nějaký ten den volna na odpočinek a celkovou regeneraci
2. Pokud se při samotném běhu nebudete cítit dobře a budete mít pochybnosti, zpomalte
3. Dodržujte časové intervaly pro chůzi a běh
4. Běhejte všude tam, kde je to příjemné

Nejčastější dotazy začínajících běžců

Nad čím vším může běžec přemýšlet? Pokud s běháním právě začínáte, určitě se vám hlavou honí spousta otázek, na které se chcete zeptat.

1. Je normální cítit při běhu bolest či být udýchaný?
Pokud se při běhu necítíte dobře, zpomalte a zvolte svižnou chůzi na 1 – 3 minuty. Při dýchání je lepší dýchat pusou, neboť se lépe okysličují svaly a tělo získá více kyslíku. Ale i přesto se najdou takoví běžci, kteří dýchají nosem. Oni totiž věří, že dýchání nosem umožňuje tělu se více koncentrovat a být více uvolněný. Nejlepší tedy je, dýchat tak, jak vám samotným to bude nejvíce vyhovovat. Stejně v okamžiku, kdy běžíte naplno, to pouze nosem neudýcháte. Potřebujete do sebe dostat, co nejvíce vzduchu, aby se vám svaly okysličily. Řešením je kombinace nádechem pusou i nosem dohromady.

2. Křeče v lýtkách
Pokud s běháním právě začínáte, neminou vás menší zdravotní obtíže. Mezi nejčastější obtíže patří křeče v lýtkách. Ale těch se nemusíte vůbec obávat. Stačí tělu doplnit magnesium a vždy se před každým během i po něm dostatečně protáhnout.

3. Píchání v boku
K častým obtížím patří i píchání v boku, které je pro běžecké nováčky strašákem. Tady bohatě postačí naučit se správně dýchat. Když začnete píchání pociťovat, zpomalte nebo úplně přejděte do chůze a soustřeďte se jen na samotný dech. Dělejte kratší nádech a kratší výdech, narovnejte se, uvolněte se – tím se vám uvolní bránice. Někdy pomáhá i to, aby jste se opřeli rukama o kolena.

4. Kde mám běhat
Běhejte tam, kde se cítíte bezpečně a příjemně. Mezi nejvyhledávanější trasy patří oblíbená místa v přírodě, která jsou bez dopravy.

5. Doplnění tekutin
Pokud jdete vyběhnout jen na půlhodinky, není zapotřebí v průběhu běhu pít. Stačí se napít pouze před běháním, a nebo po něm. V průběhu běhu, kdy už budete vyrážet na delší trasy, je dobré mít při běhání s sebou vodu.

6. Pravidelnost běhu
Z počátku, když s během začínáte, je těžké dát nějakou pravidelnost. Pro začátek si vyberte, alespoň dva – tři dny v týdnu, kdy budete běhat. Je to z toho důvodu, aby jste si zvykli na novou aktivitu. Postupně můžete přidávat jiné dny. Nezapomínejte i na to, že k běhu je vhodné zakomponovat i jinou sportovní aktivitu.

7. Rychlost a délka běhu
Člověka často od běhání odrazuje skutečnost, že nevydrží dlouze a rychle běhat. Výdrž ale má, jen o ní neví. Musí si ji vybudovat. Z počátku, když už nebudete moci, zpomalte tempo na rychlost rychlé chůze a střídejte běh s chůzí. Postupně tyto intervaly prodlužujte.

Pro začátek je lepší, když si dáte časový údaj, po který poběžíte. Většinou se uvádí v rozmezí 20 – 30 minut – střídat běh a chůzi (2 -3 km maximálně). Mezi obecná doporučení patří, že začátečník by měl první týdny zkusit uběhnout kolem deseti kilometrů a postupně, cca co tři – čtyři týdny, to o 10% zvyšovat.

8. Zasloužená odměna
Motivujte se za každý běh! Tou odměnou může být cokoliv. Uvidíte, že se vám poběží mnohem lépe, když budete vědět, že na konci běhu, na vás bude čekat to, co máte rádi. Vždyť každý odběhnutý den, je takové malé vítězství, které se může oslavit.

Uvidíte, že si za nějaký ten týden svůj život bez běhu ani nebudete moci představit. Je to jen na vás, vaší hlavě a vašem odhodlání. Postupem času se při běhu dostanete bez problému do vytouženého cíle. V ten okamžik si uvědomíte, že se při běhu odreagujete, zmizí všechny problémy, naprosto vypnete…. Hlavně, budete mít dobrý pocit sami ze sebe. Ano, ze začátku to bude chtít dost vůle, ale vy to nesmíte vzdát! Uvidíte, že to bude stát za to!

beh_1